Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Nederland is hekkensluiter met laagste groeicijfer van Europa

De Europese Commissie is ‘voorzichtig optimistisch’ gestemd over het economisch herstel in Europa. Voor dit jaar voorziet ze een groei van 3,8 procent. Nederland is met een verwachte groei van 1,8 procent de hekkensluiter van de EU.

EU-commissaris Paolo Gentiloni tijdens een persconferentie in januari.Beeld EPA

‘Eindelijk is er licht aan het eind van de tunnel’, zei Commissaris Paolo Gentiloni (Economie) vanmorgen bij de presentatie van de nieuwste economische ramingen. Volgens zijn collega Valdis Dombrovskis (vicevoorzitter) is er reden voor ‘echte hoop’ en tonen de groeicijfers dat de EU uit de recessie krabbelt. 

De ramingen gaan ervan uit dat de huidige lockdowns in het voorjaar geleidelijk worden versoepeld en de vaccinatieprogramma’s succesvol verlopen.

Nederland hekkensluiter

De verschillen tussen de lidstaten waren en blijven groot. Opvallend is het lage groeicijfer (1,8 procent) voor 2021 voor Nederland, het laagste van alle EU-landen. 

Deze score is deels het gevolg van de strenge lockdown in Nederland dit najaar, alsook de magere internationale handel waar Nederland met zijn open economie nauw mee verweven is. Daarnaast kromp de Nederlandse economie vorig jaar beduidend minder (4,1 procent) dan de gemiddelde krimp van 6,8 procent in de eurolanden. Als gevolg daarvan is het herstel ook bescheidener.

In 2022 verwacht de Commissie dat de Nederlandse economie met 3 procent groeit, ook onder het gemiddelde van de eurozone (3,8 procent). Ze verklaart dit uit een lager dan verwachte loonontwikkeling. Positief is dat Nederland meelift op de aantrekkende wereldhandel.

Spanje en Frankrijk in de lift

De hoogste groei voorziet de Commissie dit jaar voor Spanje (5,6 procent) en Frankrijk (5,5 procent). De krimp in deze twee landen bedroeg vorig jaar respectievelijk 11 procent en 8,3 procent. 

Minder florissant zijn de ramingen voor Griekenland. Na 10 procent krimp in het vorige jaar voorziet de Commissie voor dit jaar een groei van 3,5 procent. De zware klappen voor de toerismesector doen zich hier voelen. De Griekse premier pleit al maanden (vooralsnog vergeefs) voor een vaccinatiepaspoort waarmee mensen die tegen corona zijn ingeënt weer op vakantie mogen.

Ook Italië is lang niet uit de gevarenzone. Na een krimp van 8,8 procent in 2020 voorspelt de Commissie dit jaar een groei van 3,4 procent en voor 2022 van 3,5 procent. Italië komt daarmee op zijn vroegst in 2023 de economische recessie van 2020 te boven.

Onzeker

De winterramingen van de Commissie zijn met de nodige onzekerheden omgeven. Als een nieuw coronavirus de kop opsteekt waartegen de bestaande vaccins niet of veel minder effectief zijn, zal dat onvermijdelijk tot langere lockdowns en minder economische groei leiden. 

Aan de andere kant: de effecten van het Europese economische herstelfonds (750 miljard euro) zijn nauwelijks meegenomen in de ramingen, omdat de lidstaten hun herstelplannen nog in Brussel moeten indienen. Vanaf de zomer moet het EU-geld gaan rollen, wat de groei zal aanjagen.