Videospeler inladen...

Witte mondmaskers van overheid worden voorlopig afgeraden en getest: gevaar kan in nanodeeltjes schuilen

De overheid raadt aan om de witte stoffen mondmaskers die sinds juni gratis worden uitgedeeld via de apothekers voorlopig niet meer te dragen. Mogelijk bevatten de maskers schadelijke stoffen. "Het gaat over nanodeeltjes die tot in de luchtwegen zouden kunnen doordringen", legt toxicoloog Jan Tytgat uit. Maar er moeten eerst metingen gebeuren om te weten of er wel een risico is voor de gezondheid. 

Wie vanaf juni een gratis mondmasker van de overheid ging afhalen bij de apotheker kan dat beter even niet meer gebruiken. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). De reden is een recent advies van de Hoge Gezondheidsraad waarin staat dat er mogelijk een gezondheidsrisico bestaat. De vorige regering bestelde naar aanleiding van de eerste coronagolf via het ministerie van Defensie miljoenen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Die werden vanaf juni gratis uitgedeeld via de apothekers.

Maar volgens een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano zou blijken dat de mondmaskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt omdat ze kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien 

Arne Brinckman, woordvoerder van minister Frank Vandenbroucke

De Hoge Gezondheidsraad heeft dat eerste ruwe advies van Sciensano onder de loep genomen, en komt tot de conclusie dat de mondmaskers beter even niet meer gebruikt worden, bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Er is geen bewijs van gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt woordvoerder Arne Brinckman. "Er is momenteel geen enkel gezondheidsrisico aangetoond", klinkt het. Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien. Minister Vandenbroucke heeft intussen bijkomend onderzoek gevraagd aan Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad."

Van de 15 miljoen stoffen mondmaskers die Defensie vorig jaar bestelde bij Avrox zijn er 10 miljoen nog niet uitgedeeld. Bij de apothekers zelf ligt er nog een voorraad van zowat 3 miljoen maskers, in de kazerne in Peutie zijn er 6,5 miljoen blijven liggen. Die worden voorlopig ook niet uitgedeeld.

Waarin schuilt het gevaar exact?

Toxicoloog Jan Tytgat stelt in "De ochtend" (Radio 1) dat meer onderzoek vereist is. "Er zit een soort coating (een laagje, red.) op de mondmaskers bestaande uit zilverionen en titaniumdioxides. De titaniumdioxide is om textiel wit te maken, de zilverionen hebben een anti-bacteriële werking. Hier is de vraag of de deeltjes loskomen, en zoja: in welke concentraties? Het gaat hier om nanodeeltjes (bijzonder kleine deeltjes) die kunnen doordringen tot de diepere luchtwegen. Je moet nu een risicoanalyse maken: is er gevaar of niet? Stel dat er een grote concentratie vrijkomt, dan kunnen ze nadelige effecten uitlokken. Bij titaniumdioxide is dat ademhalingsproblemen, en zelfs op termijn kanker."

Worden de nanodeeltjes niet weg gewassen? We weten het niet goed
toxicoloog Jan Tytgat

"Het probleem is dat we het gevaar momenteel niet kennen", benadrukt Tytgat. "De maskers horen gewassen te worden en niemand weet goed of die deeltjes niet na 1 of 2 wasbeurten weg gewassen worden. Door metingen kunnen we vragen beantwoorden." Paniek is niet nodig, stelt Tytgat. "Had dit een acuut probleem geweest dan hadden we al veel meer mensen bij de huisarts gezien met allergische reacties en/of klachten over de ademhaling. En uiteraard dragen we die maskers niet dag en nacht."  

Meest gelezen